Qui som

Història

El Club Escacs Banyoles és una entitat esportiva de Banyoles amb raó social al Carrer del Canat, s/n, ubicada a l’edifici Can Quim del Rec, al 2n pis.

El nostre club fou fundat oficialment el desembre de 1982. Els primers estatuts del, en aquells moments anomenat, Club de Ajedrez Banyoles els signa com a president el Sr Josep Tresserras Jutglà i com a secretari el Sr Eugeni Macià Vivó, amb domicili social al Carrer Abeurador 10, de Banyoles (on hi ha el Club Billar Banyoles). Tot i que ja portava anys d’activitat no va ser fins el 1982 quan es va oficialitzar a través de la creació d’estatuts. Durant els anys 70 se solia competir en campionats per correspondència, modalitat en què l’any 1976 es va obtenir la tercera posició en el campionat d’Espanya. Com a èxit individual d’aquesta època cal destacar el títol de campió provincial que va aconseguir l’Antoni Oliva, president actual del club. En aquella època hi jugaven jugadors de categoria preferent com l’Antoni Oliva, Francesc Bravo, Rafael Angelats i Eugeni Macià.

Com cada any es jugava la lliga catalana, però cal remarcar que la que no va ser fins l’any 1984, després de molts anys jugant a preferent (màxima categoria provincial), que es va fer un salt qualitatiu i es va aconseguir l’ascens a Segona Divisió catalana. El club es va mantenir el primer any, però després d’una segona temporada de màxima exigència escaquística, el Club d’escacs Banyoles va descendir i el pitjor de tot és que va acabar desapareixent com a entitat en un termini breu de temps.

No obstant, l’any 1996, gariebé una dècada després de la desfeta, el Club d’Escacs Banyoles fou refundat de la mà del president Lluís Muratet i Miracle fins el 2003, any en què va morir i fou el seu fill Elias Muratet i Casadevall qui el va substituir fins l’any 2016. Cal remarcar que la fita més important aconseguida tant per en Lluís com per l’Elies, a part de la refundació del club, fou la creació del prestigiós torneig “Obert Ciutat de Banyoles”, torneig del que en parlarem en el següent paràgraf. L’any 2016 L’Antoni Oliva va agafar les regnes del club i actualment en continua essent el president, a més de continuar les seves tasques formatives del planter, com ha estat fent durant els últims 40 anys.

Obert Ciutat de Banyoles

Pel que fa a l’organització de tornejos cal destacar que durant deu anys, entre els anys 1998 i 2007 s’organitzà l’Obert ciutat de Banyoles (amb la família Muratet al capdavant), un torneig amb molt de nivell i participació. Gràcies a aquest històric torneig, Banyoles va aconseguir ser un referent escaquístic a nivell internacional. Van venir a disputar el torneig jugadors d’arreu del món. Per fer-nos una idea, en l’edició de 2006 hi van participar jugadors i jugadores provinents de 19 països diferents, entre els quals hi havia 5 Grans Mestres Internacionals i 12 Mestres Internacionals. Cal destacar que hi van passar jugadors d’elit com els ex-subcampions del món Víktor Kortxnoi  i Nigel Short o també el fort jugador neerlandès Sergey Tiviakov, que va arribar a 2699 punts d’ELO fregant la barrera del selecte club dels 2700.

Cal destacar que aquest torneig va servir també per conèixer i establir contactes amb forts jugadors, alguns dels quals van acabar jugant amb el nostre club com el Mestre Fide alemany Matthias Hoensch, el també alemany Daniel Schalow, o el GM georgià Levan Aroshidze, el qual encara té la seva residència a Banyoles.

A continuació es pot consultar detalladament l’espectacular torneig Obert Ciutat de Banyoles de l’any 2006.

Lliga Catalana

Pel que fa a la lliga catalana, el campionat d’equips amb més tradició a Catalunya, l’any 1996 vam haver de comencar des de baix i es va aconseguir tornar a preferent en només 3 anys després de pujar de 3a provincial a 2a, de 2a a 1a i de 1a a preferent. Ens vam estabilitzar a aquesta categoria durant molts anys. No obstant, cal remarcar que l’èxit més gran fou l’any 2016, que es va aconseguir pujar a la Divisió d’Honor després de 2 anys seguits d’ascensos a 2a i a 1a catalana. L’any 2017 es va estar a punt de mantenir-se a DH i fins l’ultima ronda no es va signar el descens, que va ser de només mig punt de diferència. El 2018 vam jugar a 1a catalana, any que vam tornar a descendir a 2a, però e 2019 vam tornar a pujar a 1a per jugar-hi el 2020, any de la pandèmia, on la lliga es va donar per acabada a falta d’una ronda. A partir d’aqui, va haver-hi un impàs i alguns jugadors van decidir canviar de club, fet que va provocar que decidíssim jugar a preferent, categoria en què estem des de llavors i on juguem exclusivament jugadors locals, residents a Banyoles i rodalies i compromesos 100% amb el club.

Formació

Pel que fa a la formació del planter, cal destacar la figura de l’actual president, l’Antoni Oliva, el qual ha estat tota la vida formant jugadors, dels quals en cal destacar en Jordi Camprubí, campió de Catalunya sub8 l’any 2014 i fort jugador del club i l’Alejo Ismael Giménez, actual Mestre Internacional.

A més, el club promou classes grupals de competició per a jugadors amb un nivell més avançat a través de diferents GMs (Gran mestre internacional) que tenim per la zona. Cal destacar que el fet que hi hagi GMs a prop facilita que qualsevol pugui fer classes particulars amb qualsevol d’aquests Grans Mestres Internacionals per millorar el seu nivell escaquístic.

Palmarès del Club d’Escacs Banyoles

Al llarg de la seva història el nostre club ha obtingut diferents premis. No obstant, l’època daurada l’hem d’ubicar en la segona dècada d’aquest segle, per tant ens centrarem en els millors resultats a nivell d’equips obtinguts des del 2013.

Lliga catalana

ANY 2013

Banyoles A subcampió Preferent.

Banyoles sub12 campió de Girona.

ANY 2014

Banyoles A campió Preferent.

ANY 2015

Banyoles A campió de 2a Divisió catalana.

Banyoles sub12 subcampió de Girona.

ANY 2016

Banyoles A campió de Primera Divisió Grup 1 (ascens històric a Divisió d’Honor).

ANY 2019

Banyoles A campió de 2a Divisió catalana.

ANY 2020

Banyoles A 3r classificat de 1a Divisió catalana (va faltar disputar una ronda per Covid i teníem opcions d’optar al subcampionat).

Banyoles B subcampió de 1a gironina.

ANY 2022

Banyoles B campió de 3a gironina grup Nord.


Copa catalana

ANY 2013

Banyoles A campió Preferent fase Girona.

Banyoles A campió Preferent i 1a categoria fase Catalunya.

Banyoles B sots-campió de 2a provincial fase Catalunya.

ANY 2015

Banyoles A campió 2a Divisió catalana fase Girona.

Banyoles B subcampió 2a provincial fase Girona.

Banyoles A subcampió 2a Divisió catalana fase Catalunya.

ANY 2016

Banyoles A campió 1a Divisió fase Girona.

Banyoles B subcampió 1a provincial fase Girona.

Banyoles C subcampió 3a provincial fase Catalunya

ANY 2019

Banyoles A campió 2a Divisió catalana fase Girona.

Banyoles B subcampió 1a provincial fase Girona.

Banyoles C campió 3a provincial fase Girona.

Banyoles B subcampió de 1a provincial fase Catalunya.

Banyoles C tercer 3a provincial fase Catalunya.

ANY 2020

Banyoles A campió de Divisió d’Honor i Primera fase Girona.

Banyoles B campió de 1a Provincial fase Girona.